Marinakis Doc

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ¨ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ¨ ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ

Με τη γέννηση ενός παιδιού, γεννιέται και μία μητέρα…

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή , γεννιέται και ένας πατέρας!

Ένας άνδρας, που παρόλο που δεν βιώνει σωματικά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, είναι εκεί, ψυχή και σώμα , την ώρα του ερχομού του παιδιού του για να ζήσει κι εκείνος αυτή τη στιγμή..τη στιγμή που μια γυναίκα και ένας άνδρας γίνονται οικογένεια!

Αυτός λοιπόν ο άνδρας, πρέπει να προετοιμαστεί για τις αλλαγές που θα έρθουν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά κυρίως εκείνη τη στιγμή που με ανυπομονησία περίμεναν όλοι 9 μήνες…την ώρα του τοκετού!!!

Εκείνες τις ώρες, που μπορεί μέσα του να παλεύει με κύματα άγχους, πρέπει να δείξει θάρρος, τόλμη, δύναμη και αισιοδοξία ώστε να  σταθεί σαν  βράχος δίπλα στη σύντροφό του την ώρα του τοκετού . Έτσι θα καταφέρει να αποκτήσει αυτές τις εικόνες που  θα μείνουν  ανεξίτηλες στο χρόνο..

Όπως όλα στη ζωή βέβαια, έτσι και ο τοκετός, θέλουν τη σωστή προετοιμασία, κι εσείς σαν μέλλοντες μπαμπάδες, θέλετε το καλύτερο για τη σύντροφο σας, εκείνες τις στιγμές που πρόκειται να φέρει στη ζωή το παιδί σας..να μην πονέσει πολύ..να μην ταλαιπωρηθεί.. να μην κλάψει.. να φανεί δυνατή..

Σε όλα αυτά, ο ρόλος σας είναι πολύ σημαντικός ..

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να διαβάσετε βιβλία μαζί με τη σύντροφό σας, σχετικά με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό αλλά και τη φροντίδα του μωρού τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, να ετοιμάσετε μαζί τις βαλίτσες του μαιευτηρίου, να συζητήσετε μαζί της τις ανησυχίες σας και τους φόβους σας που τυχόν θα αντιμετωπίστε, όπως η θέα της βελόνας ή του αίματος, έτσι ώστε να γνωρίζει τις σκέψεις  και τα θέλω σας, σε περίπτωση που χρειαστείτε λίγο χρόνο εκτός της αίθουσας τοκετού.

Τελευταίο αλλά και πολύ σημαντικό είναι  να παρακολουθήσετε μαζί της τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού που παραδίδουν εξειδικευμένες μαίες.  Εκεί θα μάθετε τα πρώτα σημάδια έναρξης τοκετού, που θα σας βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες, γνωρίζοντας  τi πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή αλλά και πότε είναι σωστό να πάτε στο μαιευτήριο. Θα μάθετε τις αναπνοές  που  να μπορέσετε να καθοδηγήσετε τη σύντροφό σας στο σωστό ρυθμό και να την εμψυχώνετε , ώστε να συνεχίσει το έργο της με δύναμη και θάρρος.

Είστε ο άνθρωπός της, θέλει όλο αυτό να το μοιραστεί μαζί σας, έστω κι αν η βοήθειά σας περιοριστεί μόνο στο να της κρατάτε το χέρι , τότε ο σκοπός σας έχει επιτευχθεί..

Ήσασταν παρών!

Παρών στο θαύμα της γέννησης.

Της γέννησης του δικού σας παιδιού!!!

Κλείνοντας, θέλω να μοιραστώ μια εμπειρία μου σε  έναν από τους πρώτους τοκετούς μου σαν μαία..Τον Γιώργο…ένα «φρέσκο» πατέρα μόλις λίγων λεπτών, που μόλις αντίκρισε για πρώτη φορά την κόρη του, έσυρε το σώμα του κουρνιάζοντας προς το πάτωμα, ξεσπώντας σε κλάματα,..δάκρυα χαράς, συγκίνησης και ανακούφισης..

μια στιγμή που αντιλαμβάνεσαι πως ένας  πατέρας έχει εξίσου  πρωταγωνιστικό ρόλο με τη μητέρα.

 

Μπατζακάκη Μικαέλα

Μαία – Ψυχοπροφυλάκτρια