Marinakis Doc

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ (PCOS)

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια συχνή ορμονική διαταραχή. Αφορά περίπου το 5-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που στην τυπική του μορφή πάσχουν από παχυσαρκία, υπερανδρογοναιμία, ωοθηκική δυσλειτουργία και διαταραχές του κύκλου.

Το PCOS είναι η πιο συχνή αιτία ανωοθυλακιορρηκτικών κύκλων, έχει σαφές γενετικό υπόστρωμα και συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου ΙΙ και αυξημένο καρδιαγγειακό ρίσκο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το PCOS δεν είναι θεραπεύσιμο, τα συμπτώματά του όμως είναι διαχειρίσιμα.

Οι επιλογές μας λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση ποικίλουν, καθώς είναι διαφορετικές οι εκδηλώσεις του PCOS από γυναίκα σε γυναίκα.

Οι επιλογές αυτές, συνοψίζονται ως εξής:

 

    1. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ

Προσπάθεια λοιπόν, προσανατολισμένη σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής, με συστηματική, φυσική δραστηριότητα και κατάλληλη δίαιτα.

Φαίνεται πως ακόμα και ένα 5% μείωσης του σωματικού βάρους, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων, ακόμα και να επαναφέρει τακτικό εμμηνορυσιακό κύκλο.

Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει λιγότερα λιπαρά, υδατάνθρακες που προέρχονται από φρούτα και λαχανικά, καθώς και μη επεξεργασμένα κατά το δυνατόν, τρόφιμα, π.χ άλευρα ολικής αλέσεως, μαύρο ρύζι κλπ.

 

  1. ΦΑΡΜΑΚΑ

Τα σκευάσματα που χορηγούνται στοχεύουν:

  1. Στη βελτίωση της μεταβολικής διαταραχής μέσω της μείωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη.
  2. Θεραπεία των εκδηλώσεων της υπερανδρογοναιμίας (ακμή, υπερτρίχωση κλπ)
  3. Διατήρηση σταθερού καταμήνιου κύκλου
  4. Διατήρηση της γονιμότητας

 

Το αντισυλληπτικό χάπι, όπως και η διακεκομμένη χορήγηση προγεσταγόνων  – συνήθως κάθε 2-3 μήνες – βοηθούν στη ρύθμιση του κύκλου, βελτιώνουν την ψυχολογία της ασθενούς και μακροπρόθεσμα την προστατεύουν από υπερπλασία και καρκίνο του ενδομητρίου.

Πολλές φορές είναι σκόπιμο να χορηγούνται αντισυλληπτικά με αντιανδρογόνο δράση ή να προστίθενται ουσίες όπως η κυπροτερόνη για την αντιμετώπιση της ακμής και της τριχοφυΐας.

Η μετφορμίνη (Glucophage) που χρησιμοποιείται στο διαβήτη τύπου ΙΙ, μπορεί να ελαττώσει την ινσουλίνη και το σάκχαρο του αίματος και σε γυναίκες με PCOS. Μέσω της ελάττωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει ωοθυλακιορρηξία και να επαναφέρει φυσιολογικό κύκλο. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δυστυχώς, παρουσιάζει σημαντικές παρενέργειες, όπως ναυτία, εμετό, ζάλη και διάρροια.

Tα τελευταία χρόνια σημαντική θέση στη θεραπεία του PCOS, έχει η μυο-ινοσιτόλη, μια ουσία που υπάρχει σε πολλά φυτά αλλά και σε ζωικούς ιστούς.

Η μυο-ινοσιτόλη, μόνη ή συνδυαζόμενη με φυλλικό οξύ, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, σταθεροποιεί τον κύκλο και προάγει την ωοθυλακιορρηξία, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα κύησης. Έχει αποτελέσματα συγκρίσιμα με της μετφορμίνης, χωρίς τις σημαντικές τις παρενέργειες.

  1. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η αδυναμία τακτικής ωοθυλακιορρηξίας είναι η βασική αιτία υπογονιμότητας.

Επίσης, οι γυναίκες με PCOS έχουν πιο συχνά παλίνδρομες κυήσεις και διάφορες επιπλοκές της κύησης (πχ προεκλαμψία, σακχαρώδης διαβήτης κύησης κ.α).

Για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, πρώτης γραμμής θεραπεία θεωρείται η χορήγηση χαπιών κιτρικής κλομιφαίνης.

Η κιτρική κλομιφαίνη, όπως και η λετροζόλη είναι ωοθυλακιορρηκτικά φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα στην αρχή του κύκλου με αρκετά καλά αποτελέσματα όσον αφορά την επίτευξη κύησης.

Σε περίπτωση αποτυχίας των χαπιών, χορηγούνται συνήθως ενέσιμες γοναδοτροπίνες για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και φυσική σύλληψη ή στα πλαίσια ενός προγράμματος εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  1. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η λαπαροσκοπική επέμβαση δημιουργίας οπών με διαθερμία ή Laser στις ωοθήκες (Laparoscopic ovarian drilling) είναι μια επεμβατική μέθοδος που εφαρμόζεται είτε σε αποτυχία των γοναδοτροπινών, είτε σαν εναλλακτικός τρόπος πρόκλησης ωορρηξίας ενός ωαρίου, αποφεύγοντας έτσι την πιθανότητα πολύδυμης κύησης.

Άλλα σκευάσματα που χορηγούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του PCOS, είναι οι στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης, χάπια αδυνατίσματος και σκευάσματα που χορηγούνται τοπικά ή από το στόμα για τη θεραπεία της ακμής και της αυξημένης τριχοφυίας.

Απ’όλα τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς ότι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να αντιμετωπίζεται ικνοποιητικά και να μην αποτελεί αιτία σωματικής και ψυχικής μειονεξίας.

Χρειάζεται όμως βαθιά γνώση και αποδοχή και παράλληλα συνέπεια και πειθαρχία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.