Marinakis Doc

ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΜΕ FRACTIONAL CO2 LASER (LASER VAGINAL REJUVENATION)

Με την πάροδο του χρόνου η διαδικασία γήρανσης του σώματος της γυναίκας έχει δυσμενείς επιπτώσεις  στο γυναικείο κόλπο, όπου συχνά παρατηρείται σημαντική χαλάρωση.

Χαλάρωση του κόλπου επίσης, μπορεί να συμβεί ως συνέπεια φυσιολογικών τοκετών( ιδιαίτερα αν αυτοί ήταν εργώδεις και τραυματικοί), παχυσαρκίας ,έλλειψης άσκησης και απότομης απώλειας βάρους. Σπανίως δε, μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Η κολπική χαλάρωση ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης ή του τραυματισμού των μυών και των συνδέσμων που περιβάλλουν τον κόλπο.

Τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν, περιλαμβάνουν την ακράτεια ούρων κατά την προσπάθεια  -stressincontinence-  π.χ την απώλεια ούρων στο βήχα, στο γέλιο κλπ, την απώλεια μυικού ελέγχου και τη μείωση της σεξουαλικής ευχαρίστησης τόσο στη γυναίκα, όσο και στο σύντροφό της.

Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το 50-60% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών είναι η ατροφία του κόλπου, που συχνά οδηγεί σε ξηρότητα, αίσθημα καύσου, τσούξιμο και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία). Κολπική ξηρότητα σε ένα μικρότερο ποσοστό μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε νεαρές γυναίκες, λόγω έλλειψης ικανοποιητικής εφύγρανσης του κόλπου.

 

ΤΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΧΟΥΜΕ; 

Η χαλάρωση του κόλπου και η επακόλουθη ακράτεια των ούρων συχνά δεν αντιμετωπίζονταν στο παρελθόν, αποσιωπούνταν και αποτελούσαν taboο, καθώς δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα ουσιαστική κοινωνική και ιατρική ανταπόκριση.

Μόνο σοβαρές περιπτώσεις αντιμετωπίζονταν και αυτές με εργώδεις και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας χειρουργικές επεμβάσεις.

Για την ξηρότητα του κόλπου και την κολπική ατροφία, έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα κολπικά σκευάσματα σε μορφή ελαιώδη ή gel, που όμως έχουν πρόσκαιρα και συχνά πενιχρά αποτελέσματα.

Καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται να έχει η χρήση οιστρογόνων ενδοκολπικά, ενδοδερμικά ή από το στόμα. Δυστυχώς, μετά από πολύχρονες έρευνες, όλοι πλέον συμφωνούν ότι η μακροχρόνια χρήση οιστρογόνων αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού. Έτσι, η χρήση τους έχει περιοριστεί αρκετά και αφορά κυρίως μικρά χρονικά διαστήματα.

Τα τελευταία χρόνια μια νέα καινοτόμος και επαναστατική μέθοδος , η Laser αναζωογόνηση του κόλπου (L.V.R.LaserVaginalrejuvenation) φαίνεται να έχει πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στην ήπια κολπική χαλάρωση, όσο και στο σύνολο των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την ατροφία του κολπικού βλεννογόνου.

Η μέθοδος βασίζεται στις ιδιότητες των Laser- που είναι φως πολύ υψηλής ενέργειας, με μικρού μήκους κύματα- να διαπερνούν τις επιφανειακές στιβάδες του κολπικού βλεννογόνου (επιθήλιο) και να απορροφώνται από το ενδοκυττάριο νερό που υπάρχει σε αφθονία στα κύτταρα του χορίου.

Η εφαρμογή τους στην αναζωογόνηση του κόλπου έγινε εφικτή όταν δημιουργήθηκαν τα FractionalCO2 Laser,όπου η μία δέσμη διαχωρίζεται σε πολλές , ώστε να καλύπτει μία σημαντική επιφάνεια κολπικού βλεννογόνου.

Με αυτόν τον τρόπο ταFractionalCO2 Laserπροκαλούν εξάχνωση των κυττάρων, ενώ η θερμική ενέργεια που απελευθερώνεται οδηγεί σε αυξημένη αιματική ροή,νεοαγγειογένεση , διέγερση των ινοβλαστών να παράξουν κολλαγόνο (νεοκολλαγονογένεση)καθώς  και σε αναδιαμόρφωση (remodelling) του συνδετικού ιστού με συστολή των ινών της ελαστίνης.

 

ΠΟΥ ΕΦΑΡΜOΖΕΤΑΙ ΤΟ L.V.R

  1. Σε γυναίκες με ένα ή περισσότερα συμπτώματα κολπικής ατροφίας
    • Αίσθημα καύσου
    • Τσόυξιμο
    • Ξηρότητα
    • Δυσπαρευνία
    • Κολπική αιμόρρροια κατά την σεξουαλική επαφή

2.Σε γυναίκες με συμπτώματα εξαιτίας της κολπικής χαλάρωσης

  • Μειωμένη σεξουαλική ευχαρίστηση
  • Ήπια ακράτεια ούρων stress incontinence

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ L.V.R 

Πρέπει να προηγούνται της επέμβασης

  • Κολπική εξέταση
  • Κυτταρολογική εξέταση (testpap)
  • Μικροβιολογική εξέταση και θεραπεία κολπίτιδας
  • Ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης από τον ιό του απλού έρπητα πρέπει να λαμβάνουν προφυλακτική αντιική αγωγή

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία με CO2 Laserδιενεργείται σε γυναικολογικό κρεβάτι και δεν απαιτεί αναισθησία. Μια συσκευή που αποδίδει τις ακτίνες του FractionalCO2 Laserεισέρχεται εντός του κόλπου. Ο κόλπος σταδιακά ακτινοβολείται στο σύνολό του σε περίπου 15-20’.

Σε περιπτώσεις έντονης ξηρότητας, χρησιμοποιούνται λιπαντικά ή αναισθητικό gel για τη διευκόλυνση της εισόδου της συσκευής.

Ακολουθεί θεραπεία του προδόμου του κόλπου και του αιδοίου με ειδική συσκευή με χαμηλότερη ενέργεια και πυκνότητα Laserακτινοβολίας.

Κατά μέσο όρο 3 συνεδρίες απαιτούνται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με ενδιάμεσο διάστημα 4 εβδομάδες από την πρώτη στη δεύτερη και 6 εβδομάδες από την δεύτερη στην τρίτη συνεδρία.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Η ασθενής θα χρειαστεί για 3-4 μέρες μετά την επέμβαση ,να αποφύγει σεξουαλικές επαφές και χρήση ζεστού νερού στην περιοχή.

Συνιστάται επίσης η χρήση ενδοκολπικού gel για μια εβδομάδα.

 

ΠΙΘΑΝΕΣ  ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Κνησμός

Ερυθρότητα

Οίδημα

Ευαισθησία

Κάψιμο

Ήπια κολπική αιμόρροια

Ροζ ή καφέ κολπικό έκκριμα

 

Τα συμπτώματα αυτά ,συνήθως είναι ήπια και υποχωρούν μετά από 2-3 μέρες

 

 

Συμπερασματικά , η αναζωογόνηση τού κόλπου με laserείναι μιά νέα σχετικά μέθοδος ,που έρχεται να δώσει λύσεις σε ένα πολύ συχνό πρόβλημα των γυναικών,ιδιαίτερα της μεγαλύτερης ηλικίας,που είναι η χαλάρωση και η ατροφία του κόλπου.

Πρόκειται για ασφαλή μέθοδο,καινοτόμο και πολλά υποσχόμενη όσον αφορά τα αποτελέσματά της.

Μεγάλο πλεονέκτημα επίσης,αποτελεί  η ευκολία στη διενέργειά της, χωρίς αναισθησία και σε επίπεδο εξωτερικού Ιατρείου.

Μένει βέβαια να μελετηθεί σε βάθος χρόνου ,ώστε να αξιολογηθεί, τόσο η αποτελεσματικότητά της, όσο και η διάρκεια της θεραπευτικής της δράσης.