Marinakis Doc

ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΤΙΔΑ . ΑΙΤΙΑ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΝ ΕΚΤΡΩΣΕΩΝ?

 

 

Ο όρος ενδομητρίτιδα ,χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια φλεγμονώδη κατάσταση του ενδομητρίου , δηλαδή του ιστού που βρίσκεται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Συνήθως, αυτό προκαλείται από παθογόνα βακτήρια που αναπτύσσονται αρχικά στον κόλπο και στη συνέχεια  δια μέσου του τραχήλου, αποικίζουν  και την μητρική κοιλότητα.

Ποιά μικρόβια συνήθως προκαλούν ενδομητρίτιδα?

Είναι παθογόνα βακτήρια , αερόβια και αναερόβια ,όπως το βακτήριο της γονόρροιας ,τα χλαμύδια , το μυκόπλασμα και το ουρεόπλασμα ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος ,ο εντερόκοκκος και τα εντεροβακτήρια.

Πώς τα  παθογόνα μικρόβια αποικίζουν τη μήτρα?

Συνήθως εισέρχονται στη μητρική κοιλότητα μετά από φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή,καθώς και επεμβάσεις διατραχηλικές , όπως απόξεση μήτρας , τεχνητή έκτρωση, υστεροσκόπηση , υστεροσαλπιγγογραφία , σπερματέγχυση και εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο αποικισμός της μήτρας ενισχύεται  σε περιπτώσεις ελάττωσης ή αναστολής τοπικών αμυντικών μηχανισμών.

Πώς εκδηλώνεται η ενδομητρίτιδα ?

Η ενδομητρίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί, είτε ως οξεία όπου τα συμπτώματα εκδηλώνονται γρήγορα και είναι έντονα και προφανή ,είτε ως χρόνια ,όπου τα συμπτώματα εκδηλώνονται σταδιακά και μπορεί να διαλάθουν της προσοχής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίτιδας?

Συνήθως , η ενδομητρίτιδα  εκδηλώνεται με υπογάστριο άλγος ,μηνομητρορραγία και κολπική υπερέκκριση. Ειδικά στη χρόνια μορφή της, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν με μεγάλη καθυστέρηση ,σταδιακά και να είναι τόσο ήπια , ώστε συχνά να παραβλέπονται και να δυσχεραίνουν την  έγκαιρη και σωστή διάγνωση. Παρά την ηπιότητα ή  και   απουσία των συμπτωμάτων της ,η χρόνια ενδομητρίτιδα , αποτελεί σιωπηρό  παράγοντα  πρόκλησης  υπογονιμότητας και καθ’έξιν αυτόματων εκτρώσεων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της χρόνιας ενδομητρίτιδας?

Η πιο αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης της  χρόνιας ενδομητρίτιδας, είναι η ιστολογική εξέταση μετά από λήψη βιοψίας του ενδομητρίου. Κατά την εξέταση αυτή , η ύπαρξη πλασματοκυττάρων στο μικροσκοπικό πεδίο ,είναι σχεδόν παθογνωμονική.

Η εξέταση καλό είναι να συμπληρώνεται και με μικροβιακή ανάλυση , για την πιθανή ανίχνευση και ταυτοποίηση των βακτηρίων που προκάλεσαν τη νόσο. Αξίζει επίσης να αναφερθεί, πως η διάγνωση της ενδομητρίτιδας πολλές φορές τίθεται  κατά τη διάρκεια μιας υστεροσκόπησης ,από τις παρατηρούμενες διαφοροποιήσεις στην απεικόνιση του ενδομητρίου.

Υπάρχει αξιόπιστη θεραπεία της ενδομητρίτιδας? Αντιμετωπίζεται η υπογονιμότητα?

Ευτυχώς , η χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών από το στόμα ή και σε μορφή κολπικών πλύσεων, αντιμετωπίζει τη φλεγμονή και αποκαθιστά το ενδομήτριο,που στη συνέχεια μπορεί να γίνει υποδεκτικό στην εμφύτευση εμβρύων και στη συνέχιση μιάς κύησης.