Πρόκειται για δύο γονιδιακής αιτιολογίας καταστάσεις, συχνές στην καθημερινή ιατρική πράξη, με παρόμοια ονομασία αλλά με εντελώς διαφορετική παθοφυσιολογία.
Το Σύνδομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) αφορά ένα ποσοστό 5-10% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας και αντιπροσωπεύει μια σοβαρή διαταραχή του μεταβολισμού.
Η γενεσιουργός αιτία της μεταβολικής διαταραχής, είναι η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, που συνδέεται με αυξημένη ωοθηκική παραγωγή ανδρογόνων ορμονών, παχυσαρκία, ακμή, υπερτρίχωση, ανωοθυλακιορρηκτικούς κύκλους και σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ PCOS
Σύμφωνα με τα κριτήρια του Rotterdam από το 2003, για να γίνει η διάγνωση του PCOS πρέπει να υφίστανται δύο από τα παρακάτω κριτήρια:
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τα κριτήρια του Rotterdam, μια γυναίκα μπορεί να πάσχει από PCOS ακόμα και χωρίς πολυκυστική απεικόνιση των ωοθηκών, αρκεί να έχει σοβαρές διαταραχές στον κύκλο και υπερανδρογοναιμική εκδήλωση.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, θα πρέπει να έχουν αποκλειστεί ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τα επινεφρίδια.
Σε αντίθεση με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), η ύπαρξη ωοθηκών πολυκυστικής μορφολογίας (PCO), θεωρείται παραλλαγή του φυσιολογικού και δεν συνοδεύεται από μεταβολικές διαταραχές. Κατά το διακολπικό υπερηχογραφικό έλεγχο, απεικονίζονται με πολλά μερικώς ώριμα ωοθυλάκια. Οι γυναίκες με PCO, συχνά παρουσιάζουν μικρές καθυστερήσεις στην έλευση της περιόδου, αλλά οι κύκλοι τους είναι κατά κανόνα ωοθυλακιορρηκτικοί.
Το PCO είναι αρκετά συχνό, αφού φαίνεται να αφορά το 20-25% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
Από τα προαναφερθέντα, προκύπτουν και οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο αυτές καταστάσεις αφού:
Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα στις δύο αυτές καταστάσεις, που συχνά προκαλούν σύγχυση.
Αυτό θα οδηγήσει, αφ’ενός στην αποφυγή ασκόπων θεραπευτικών ενεργειών και αφ’ετέρου στην καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση, όπου αυτό απαιτείται.