Ως πρόωρος τοκετός ορίζεται κάθε τοκετός που ολοκληρώνεται πριν από τη συμπλήρωση της 37ης εβδομάδας κύησης. Εκδηλώνεται συνήθως με την παρουσία επώδυνων ψηλαφητών συστολών της μήτρας που είναι συχνές(μία ανά πέντε λεπτά) , έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια περί τα τριάντα δευτερόλεπτα . Κλινικά , η διάγνωση επιβεβαιώνεται όταν συνυπάρχουν αλλαγές στην ποιότητα του τραχήλου της μήτρας (εξάλειψη – διαστολή).
Η συχνότητα του πρόωρου τοκετού ανέρχεται σε περίπου 10% των συνολικών κυήσεων . Δυστυχώς το ποσοστό αυτό δεν έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια , κυρίως λόγω της ανεπάρκειας γνώσης των παθοφυσιολογικών διαταραχών που τον προκαλούν.
Η προωρότητα συνιστά το βασικότερο αίτιο νεογνικών θανάτων , με την περιγεννητική θνησιμότητα και νοσηρότητα να αυξάνει σε τοκετούς πριν από την 32η εβδομάδα κύησης, καθώς και σε νεογνά με βάρος γέννησης μικρότερο των 800 γραμμαρίων.
Συμπτώματα πρόωρου τοκετού.
Αν και πολλές φορές ο πρόωρος τοκετός είναι αιφνίδιος και χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα ,εξίσου συχνά εμφανίζονται συμπτώματα και κλινικά σημεία που προηγούνται. Τα σημαντικότερα απ αυτά είναι :
Σ αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να γίνεται άμεση αξιολόγηση της κατάστασης από τον θεράποντα γιατρό, ο οποίος με τη χρήση διακολπικού υπερηχογραφήματος ή και διακολπικής εξέτασης θα διαπιστώσει το βαθμό εξάλειψης και διαστολής του τραχήλου της μήτρας και θα εκτιμήσει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Κατόπιν ,υπό προυποθέσεις , θα μπορεί να δοθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για αναστολή ή επιβράδυνση του τοκετού και η προετοιμασία για μείωση της νοσηρότητας του νεογνού.
Αίτια –Προδιαθεσικοί παράγοντες
Τα ακριβή αίτια που προκαλούν τον πρόωρο τοκετό τις περισσότερες φορές δεν είναι γνωστά. Υπάρχουν όμως ποικίλοι παράγοντες , η παρουσία των οποίων στην κύηση προδιαθέτει στην εμφάνιση πρόωρου τοκετού, όπως:
Επιπλοκές
Πολλές είναι οι επιπλοκές που προκαλεί η προωρότητα ,καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της άμεσης και απώτερης νεογνικής νοσηρότητας . Η συχνότητα και η βαρύτητα των επιπλοκών αυτών , είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας κύησης. Οι κυριότερες καταστάσεις άμεσης νοσηρότητας που προκαλεί είναι:
Μακροπρόθεσμα, η προωρότητα συνδέεται με επιληπτικούς σπασμούς , μαθησιακές δυσκολίες ,προβλήματα χρόνιας νόσου ,όρασης, ακοής , δοντιών, ψυχολογικά και συμπεριφορικά προβλήματα .
Πρόληψη
Πολύ σημαντική συμβολή στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού, αποτελούν οι ενέργειες της γυναίκας που θα πρέπει να προηγηθούν από την έλευση της κύησης. Αυτές είναι:
Υπερηχογραφική συμβολή στην πρόβλεψη εξατομικευμένου κινδύνου πρόωρου τοκετού
Τα τελευταία χρόνια , η χρήση διακολπικής υπερηχογραφίας ,έχει βοηθήσει αποτελεσματικά στην πρόβλεψη και τελικά στη δευτερογενή πρόληψη του πρόωρου τοκετού.
Η μέθοδος χρησιμοποιείται ευρέως ,τόσο σε υψηλού ,όσο και σε χαμηλού κινδύνου κυήσεις. Διενεργείται στις 22 εβδομάδες κύησης , όπου εκτιμάται το μήκος του τραχήλου της μήτρας και η χοανοειδής μορφολογία του και καθορίζονται αλγοριθμικά οι πιθανότητες προωρότητας . Όταν ο κίνδυνος είναι αυξημένος ,τότε αποφασίζεται η κατάλληλη αγωγή που μπορεί να περιλαμβάνει :
Ταξινόμηση
Με βάση την εξέλιξή του , ο πρόωρος τοκετός ταξινομείται σε δύο κατηγορίες
Α) Απειλούμενος τοκετός , όταν υπάρχουν έντονες και συχνές συστολές της μήτρας , χωρίς όμως κλινικά να υπάρχει διαστολή και εξάλειψη του τραχήλου . Απαραίτητη κρίνεται η χορήγηση τοκολυτικής αγωγής , προκειμένου ο απειλούμενος πρόωρος τοκετός να μην εξελιχθεί σε αναπόφευκτο.
Β)Ενεργός πρόωρος τοκετός , όταν οι συστολές της μήτρας έχουν συχνότητα οκτώ ανά ώρα , υπάρχει αυξημένη εξάλειψη του τραχήλου και διαστολή περίπου δύο εκατοστά , ενώ οι εμβρυικοί υμένες είναι άθικτοι.
Αντιμετώπιση
Όταν τεθεί η διάγνωση του ενεργού πρόωρου τοκετού ,ξεκινούν οι θεραπευτικές προσπάθειες αναστολής του , που περιλαμβάνουν:
Επίλογος
Παρά την εξέλιξη της Ιατρικής και της Τεχνολογίας, ο πρόωρος τοκετός αποτελεί στις μέρες μας, το σοβαρότερο μαιευτικό πρόβλημα στον αναπτυγμένο κόσμο . Από τα προαναφερθέντα , εύκολα γίνονται αντιληπτά τα τεράστια κοινωνικοοικονομικά θέματα που προκύπτουν από την αδυναμία επαρκούς αντιμετώπισής του. Παράλληλα όμως , ο περιορισμός της προωρότητας αποτελεί πρόκληση για τον παγκόσμιο επιστημονικό πληθυσμό , αλλά και βεβαιότητα πως με επίπονη προσπάθεια θα επιτευχθεί σύντομα.